Het onderwijs
Op de lagere scholen wordt via digitale schoolborden lesgegeven met ‘online lespakketten’. Thuis loggen leerlingen in op datzelfde pakket om huiswerk te maken. Als het (tijdelijk) niet mogelijk is om op school te zijn, kun je via het internet toch les krijgen. Ook word college, van het hoger onderwijs, thuis via internet gevolgd. De scholen op het platteland en onze kinderen komen achter te lopen als er geen goede internetverbinding beschikbaar is! U wilt toch ook dat de jeugd een goede opleiding krijgt en alle kansen op een baan behoud.

De zorg
‘Stijging van zorgkosten baart zorgen!’ Enerzijds wordt er bezuinigt en anderzijds moeten we steeds langer zelfstandig blijven wonen. Als gevolg hiervan hebben we het nu o.a. over ‘zorg op afstand’. Philips komt dit jaar met biosensoren op de markt die allerlei stoffen in ons bloed kunnen meten. Via het glasvezelnetwerk kunnen de meetresultaten in laboratoria continu worden geanalyseerd. Daardoor hoeft u veel minder vaak naar het ziekenhuis of huisarts te gaan en is dit een uitkomst voor zieke ouderen onder ons. U wilt toch ook graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen?

Kerkdiensten
Met een goede internetverbinding zijn de kerkdiensten zonder storingen nog veel beter te volgen. De hoge kosten die de KPN nu berekend voor het gebruik van de kerktelefoon is dan verleden tijd.

Agrarische bedrijven
Het aan- en afmelden van dieren via de computer vergt veel geduld. Ook het welzijn en de efficiëntie in de stal gaan in grote mate bepaald worden door de mogelijkheden op het internet. Het ‘op afstand bewaken’ van automatische voersystemen en het klimaat in de stal zijn al lang geen uitzondering meer. Vooral camerasystemen vergen erg veel capaciteit. Een goede internetverbinding ontlast dus de agrariërs en het welzijn van de dieren is er bij gebaat, hetgeen weer belangrijk is voor een goede productie.

Bedrijven in het buitengebied
Een snelle en veilige internetverbinding is voor veel bedrijven belangrijk en dan vooral voor de levensvatbaarheid op de huidige vestigingsplaats. Het uitlezen van camerabeveiliging wordt bijvoorbeeld een steeds groter probleem. De huidige camera`s hebben een beeldkwaliteit van 2 MB, tegenover 1,3 MB 2 jaar geleden. Een toename van ruim 50 %. De andere optie is verhuizen: erg kostbaar en meestal zeer ongewenst. Ook gaat dit ten koste van de werkgelegenheid en leefbaarheid in ons gebied. Ook hebben medewerkers die in het buitengebied wonen vaak problemen bij het thuiswerken door het slechte internet.

Foto’s
Foto’s van die leuke verjaardag of vakantie doormailen aan familie en vrienden, of wil je via het internet een fotoalbum laten maken? De bestanden van de digitale foto`s worden steeds groter. Je krijgt het bijna of zelfs niet verstuurd! Glasvezel verstuurd het snel en betrouwbaar naar alle delen van de wereld.

Online Gamen
Deze spelen zijn erg uitgebreid en vragen veel capaciteit van de verbinding. Nu al merken gamers die nog op ADSL zitten, dat ze niet meer mee kunnen komen. Als er één gezinslid zo’n spel aan het spelen is, dan kan de rest het in veel gevallen wel vergeten om huiswerk te maken, te internetbankieren of zelfs om te bellen.

Overige diensten
Elke dag komen er nuttige nieuwe diensten beschikbaar via het internet. De koperlijnen in ons buitengebied hebben onvoldoende capaciteit om dit aan te kunnen waardoor we de rest van Nederland niet meer bij kunnen houden. De Up en Download snelheden zullen op korte termijn steeds lager worden via de bestaande telefoonlijn. De datapakketen welke worden opgehaald en verzonden worden niet alleen zwaarder door vernieuwende en betere technieken, maar ook door zwaardere beveiligingen. Hierdoor zal onze verouderde koperlijn nog meer tekort schieten! 95% van Nederland heeft in de toekomst een internetaansluiting met mogelijke snelheden tot 500 Mb/sec of nog veel meer. De bewoners van de buitengebieden hebben pech omdat dit laatste kleine deel’ te onrendabel is om glasvezel aan te leggen. We kunnen er boos om worden, maar het is helaas zo dat ‘buiten wonen’ ook z’n nadelen heeft! Ook zullen onze huizen moeilijker te verkopen zijn, omdat er geen goed internet is. Enkele mensen denken dat de capaciteit van het bestaande telefoonnetwerk vanzelf beter wordt als ‘de rest’ overstapt op glasvezel. Het zal voor een korte periode misschien een paar procent uitmaken, maar door een sterke daling van het aantal abonnees zullen de maandkosten ongetwijfeld omhoog gaan. U krijgt daar echter niets extra’s voor terug, want de KPN zal geen nieuwe investeringen meer doen in een oude koperlijn die de nieuwe technieken toch niet meer kan verwerken. ‘Met telefonie en ADSL over de koperlijn bevindt u zich op een digitale modderweg. Wilt u ook naar een perfecte digitale snelweg zoals in heel Nederland? Meld u zich dan aan.